Biserica Sfantul Mina - Vergu

Biserica Sfantul Mina - Vergu

Numele de Vergu dat altadata mahalalei si bisericii, vine de la Vergo - mare paharnic pe la 1695. Biserica era numita de Spatarul Mihail Cantacuzino si Scoala Vergului pentru ca avea in preajma o scoala. Prima biserica a fost zidita la 1724-1725.

Biserica Sfantul Mina - Vergu

Printre ctitori apar Daniil Mitropolitul Ungro-Vlahiei, Vergu, ambasador al Domnului C. Brancoveanu si Ancuta. Aceasta Ancuta, care a participat baneste la ridicarea lacasului si a fost ingropata in biserica, ar fi fost dupa unele surse, Domnita Ancuta fiica Domnitorului C. Brancoveanu, dupa alte surse - fiica unui popa Vlad. In cronica lui Dionisie Fotino de la 1818, lacasul apare drept ctitorie brancovencasca, alaturi de biserica Domnita Balasa.

Biserica Sfantul Mina - Vergu

 

Biserica Sfantul Mina -Vergu a fost avariata de cutremurele din 1838 si 1853. Arsa in marele incendiu din noaptea de Pasti 23 martie 1847 a fost refacuta, fiind terminata in anul 1874. A capatat tot atunci si hramul Sf. Mina, odata cu aducerea de la biserica Stelea, a moastelor Sfantului Mina si a icoanei facatoare de minuni a acestui sfant.

Lacasul a fost renovat de arh. Paul Petricu in anul 1900, la cererea primarului general al Capitalei C.F. Robescu (1841-1919). Cu aceasta ocazie s-a adaugat pridvorul de la intrare.

Pictorul preot Vasile Damian a refacut pictura in 1901. Dupa cutremurul din 1940 este din nou restaurata intre 1941-43, in baza proiectelor arh. Const. Joja.

Biserica Sfantul Mina - Vergu

In 1945 se consolideaza turla mare de pe naos si este refacuta fresca de catre pictorul A. Moscu. A mai fost consolidata dupa cutremurul din 1977 iar pictura restaurata de pictorul Gh. Busuioc si apoi resfintita la 20 iulie 1981. Intre anii 1996-2002, in timpul preotului paroh Gh. Ispas.

Biserica Sfantul Mina - Vergu

Incinta a fost imprejmuita cu un gard din zid (1996). S-a realizat o trapeza (1998) pentru masa nevoiasilor, s-a ridicat clopotnita (2002) peste un pavilion de poarta amplasat in noul acces creat dinspre B-dul C. Coposu.

Biserica Sfantul Mina - Vergu

Planul bisericii Sfantul Mina -Vergu este in forma de nava, cu absida altarului poligonala (dimensiuni generale 23,80 x 8 m) cu o turla mare, pe naos si un turn-clopotnita mai mic peste pronaos. Naosul este acoperit cu o bolta in leagan.

Biserica Sfantul Mina - Vergu

Turlele, cu baze patrate, au pe cele opt fatete, ferestre incadrate de arcade in acolada sprijinite pe semicolonete asezate la muchii. Un pridvor cu o singura arcada pe doi stalpi, precede intrarea.

Biserica Sfantul Mina - Vergu

Fatadele simple, cu elemente in stil neoromanesc, sunt impartite de un brau format din doua siruri de caramizi asezate in forma de zimti, intrerupt in dreptul pilastrilor si al ferestrelor.

Biserica Sfantul Mina - Vergu

Ferestrele mari, terminate in arc semicircular, au ancadramente ornamentate, iar in interior sunt infrumusetate cu vitralii. Sunt grupate cate doua la naos si cate trei in dreptul pinioanelor, ce sugereaza absidele laterale.

Biserica Sfantul Mina - Vergu

Frize fin decorate cu motive geometrice incoroneaza fatadele, cornisele turlelor si bazele acestora. (Text: Lucia Stoica si Neculai Ionescu - Ghinea).

Pentru mai multe imagini cu Biserica Sfantul Mina vizitati Galeria de imagini:Biserica Sfantul Mina - Vergu

Biserica Sfantul Mina - Vergu